Wie ben jij? Wie ben jij écht?

Onlangs zat ik naar een quiz op de televisie te kijken. De kandidate stelde zichzelf voor. Ik ben Carolien Jansen*, ik ben 43 jaar. Ik werk bij de gemeente als beleidsmaker. Mijn hobby’s zijn puzzelen, lezen en wandelen. Ik keek nog eens naar die vrouw en dacht: Wat weet ik nu van haar? Eigenlijk helemaal niks. Ja, ik weet haar naam, leeftijd, beroep en hobby’s. Maar wat zegt dat nou over haar?

Wat zou ik dan wel willen weten?

Ik zou graag willen horen wat je belangrijk vindt in het leven. Waar je voor staat.

Waar je blij van wordt. Wat jouw dromen zijn. Waar je mooie herinneringen aan hebt. Wat jouw ervaringen zijn. Ik wil de mens zelf zien, achter je beroep, leeftijd of hobby’s.

Je beroep is niet wie je bent, maar wat je doet. Voor sommige mensen is dit levensvervullend. Velen werken echter puur om geld te verdienen. Eigenlijk vinden ze het niet echt leuk wat ze doen. Als je ze zou vragen wat ze zouden willen doen als geld geen rol zou spelen, komen er heel andere dingen naar voren dan wat ze nu als werk doen. Wat je voor werk doet, zegt dus vaak niet zoveel over wie je bént.

Leeftijd, wat zegt dat dan? Alleen maar hoeveel jaar je al op aarde rondloopt. Verder niks. Het zegt niets over wat je gedaan hebt, wat je ervaren hebt, wat je wil. Niks over jou persoonlijk.

Hobby’s komen nog het dichtst bij wie je bent. Een hobby doe je als het goed is, omdat je het leuk vindt. Daar ligt dus een interessegebied van jou. Toch zijn hobby’s nog algemeen. Uit de meeste hobby’s kan ik niet opmaken wat jou echt aan het hart gaat. Er wordt niet toegelicht waarom je die hobby nou zo leuk vindt. Vind je lezen leuk omdat je hiermee een veel bredere blik op de wereld krijgt? Of is het voor jou een heerlijke vlucht uit de alledaagse realiteit. Allebei een andere insteek dus.

Het ‘hoe-hoort-het’ systeem

We zijn niet gewend om over onze dromen, wensen en idealen te praten. Vaak zitten we vast in een leven volgens het systeem ‘hoe-hoort-het’. En geven we de geijkte antwoorden op de vraag ‘Wie ben je?’. Zou het niet mooi zijn als iedereen zijn dromen, wensen en idealen kenbaar maakt. Dat het gewoon wordt om dit te doen. Dan hebben we een mooie ingang om echt met elkaar in gesprek te gaan. Zodat we elkaar kunnen helpen onze dromen te realiseren in plaats van door te gaan op de automatische piloot. Zouden we daar niet een veel fijner leven van krijgen? En daarmee een veel fijnere samenleving?

Bij deze stel ik mezelf voor:

Ik ben Ellen Brian, ik heb in mijn 48-jarige leven een flinke portie ervaring opgedaan op vele gebieden van het leven. Ik hecht veel belang aan liefde, respect, vertrouwen, eerlijkheid, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en belangstelling voor elkaar. Mijn droom is dat iedereen zijn plek in mag en kan nemen in de wereld.  Wie ben jij?

(*de naam Carolien Jansen en haar verdere gegevens zijn gefingeerd.)

Dit artikel is ook geplaatst op www.vrouwenpassie.nl

Mag ik je helpen?

Worstel je nog met je identiteit. Weet je niet goed wie je echt bent en hoe je daar achter kan komen? Vraag dan een gratis, korte online kennismakingssessie aan om te zien hoe ik je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *