Klagen – wat levert het op en hoe kan het anders?

Sinds kort zie ik op Facebook het evenement Klaagvrije Maandag voorbijkomen. Een superleuk initiatief. Toch? Jazeker, maar waarom slechts 1 maandag per maand niet klagen? Als je beseft hoeveel energie er in klagen gaat zitten en wat klagen voor negatieve invloed heeft op je leven, dan wil je dat toch nooit meer doen?

Wat doe je eigenlijk als je klaagt?

Door te klagen laat je horen dat je je ontevreden voelt over een bepaalde situatie. Soms komt een ander dan met een oplossing. Vaak geeft het klagen zelf (tijdelijk) wat lucht. Het lost echter niets op. Die ontevredenheid komt ergens vandaag en heeft vaak zelfs niet eens zoveel te maken met de gebeurtenis zelf of met de persoon waarover je klaagt. Klagen komt eerder voort uit het onvermogen om zelf met de situatie om te gaan of de situatie op te lossen. Met klagen vraag je op een negatieve manier aandacht voor je probleem. Is dat de manier die je wil? Of kan het ook anders?

  • Als je klaagt dan:
    richt je je aandacht op wat je niet fijn vindt. Alles wat je aandacht geeft groeit. Wil je dat?
  • neem je zelf geen verantwoordelijkheid, maar leg je de oorzaak en de oplossing buiten jezelf. Daar word je niet gelukkiger van.
  • bekijk je het vanuit het negatieve. Daar word je doodmoe van en het stoot andere mensen af.
 
Hoe kan het anders?

Word je bewust van de momenten waarop je klaagt en de situaties waarover je klaagt. Ga bij jezelf na wat de reden is dat je hierover klaagt. Wat wil je werkelijk?

Voel je je rot en denk je door te klagen je beter te voelen? Klagen kan voor korte tijd zeker lucht geven, maar zo lang je de situatie niet accepteert of oplost zal je steeds opnieuw moeten blijven klagen voor die kortstondige opluchting. Dat is niet erg effectief en kan je wel eens je vriendschappen kosten.

Wil je door te klagen aandacht krijgen? Dat is meestal geen probleem. Aandacht krijg je wel, maar besef je dat het negatieve klagen ook negatieve aandacht oproept. Is dat de aandacht die je wil?

Ben je op zoek naar een oplossing voor je probleem en weet je zelf niet hoe je dat moet doen? Mensen willen graag andere mensen helpen. Je hoeft het simpelweg maar te vragen. Door te klagen stoot je mensen eerder af dan dat je hulp aangeboden krijgt.

Eigenlijk zijn er maar 2 dingen die je kan doen als je met een vervelende situatie te maken hebt: Accepteer situaties die je niet kunt veranderen en verander situaties die je niet kunt accepteren.

Een simpele oefening uit de lachyoga om te doen als je in de somberheid en negativiteit zit, is rechtop gaan staan en een glimlach op je gezicht maken. Deze glimlach hoeft niet echt te zijn. Ook neplachen werkt. Met je mondhoeken omhoog gekruld, voel je je gelijk beter. Kijk dan hoe je vanuit positiviteit en je eigen kracht een oplossing voor je probleem kan vinden.

Zullen we dan nu afspreken dat we gewoon helemaal stoppen met klagen en onze energie steken in die dingen waar je blij van wordt.

Dit artikel is ook geplaatst op www.vrouwenpassie.nl

Mag ik je helpen?

Vind je het moeilijk om dingen in je leven anders te bekijken? Vraag dan een gratis, korte online kennismakingssessie aan om te zien hoe ik je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *