Klagen of Hulp vragen

Klaagvrij én oprecht zijn is een keuze! Het haalt het beste in jou naar boven. 

Sandra Brandt, initiator Klaagvrije Maandag

Een uitnodiging om te onderzoeken wat je werkelijk nodig hebt.

In mijn vorige artikel “Klagen, wat levert het op en hoe kan het anders?” schreef ik over de achtergronden van klagen. De vraag die ik veel kreeg is: ‘Mag ik nu helemaal niet meer klagen?’ Natuurlijk wel! Klagen is iets wat we allemaal wel eens doen en dat geeft helemaal niets. Het gaat erom hoe we er vervolgens mee omgaan. Dat bepaalt uiteindelijk of klagen ons iets oplevert.

Klagen is een uitnodiging voor een onderzoekje naar jezelf

Je kan klagen gebruiken als een uitnodiging voor een onderzoekje naar jezelf. Want waarom klaag je eigenlijk? Wat is je eigenlijke behoefte? En hoe ga je daar dan mee om?

Je mag er zijn met al je gevoelens. Je hoeft niet te doen of je gelukkig bent. Wanneer je klaagt, laat je zien dat je op dat moment niet blij bent. Je klaagt over de situatie, maar daar ligt meestal niet het probleem.

Als je durft te kijken naar wat er onder het klagen ligt, wat er je werkelijk dwars zit, dan ben je oprecht naar jezelf aan het kijken in plaats van de schuld te geven aan de situatie. Misschien heb je eigenlijk behoefte aan steun, een arm om je heen.

Als we vragen, zullen we slagen

Vaak vinden mensen het moeilijk om die werkelijke behoefte te uiten. We hebben geleerd om sterk te zijn, de beste te zijn, door te gaan. Onze kwetsbaarheid tonen is nog onwennig. Wanneer je echter leert je diepere behoefte te herkennen, te erkennen en te uiten, dan zal je vanzelf minder neiging tot klagen hebben. En heel raar misschien, maar als je vraagt om wat je nodig hebt, krijg je het ook vaak. Bij de meeste is het zinnetje ‘kinderen die vragen, worden overgeslagen’ geprogrammeerd. Laten we het herprogrammeren naar: ‘als we vragen, zullen we slagen’

Blijf  je klagen of ga je hulp vragen?

Klagen mag dus zeker, maar levert over het algemeen niets op. Durf je echter te kijken wat er onder jouw klaaggedrag ligt, dan kun je waardevolle dingen over jezelf leren. Als je weet wat de werkelijke behoefte van jou is, dan kun je die behoefte gaan invullen. Je kan dan klaagvrij blijven én tegelijkertijd je verdriet voelen, of je eenzaamheid of wat er dan ook maar speelt. Klagen is vaak een (aangeleerd) patroon. Tijd om dit te doorbreken en je gevoelens en behoefte serieus te nemen.

Dit artikel is ook geplaatst op www.vrouwenpassie.nl

Mag ik je helpen?

Omdat het best lastig is om je eigen patronen te zien en te doorbreken, wil ik je daar graag bij helpen. Vraag een gratis, korte online kennismakingssessie aan om te zien hoe ik je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *