Help! Ik word niet gezien!

Heb jij er ook last van? Dat je bang bent dat je er niet bij hoort? Dat je niet gezien wordt? Angst voor afwijzing? Een gevoel van eenzaamheid? Ik ken het en heb mezelf (eindelijk) de vraag gesteld of dat wel terecht is.

Veel mensen die ik ken worstelen met het gevoel dat ze niet gezien worden. Dit tot grote frustratie van henzelf. Het niet gezien worden kan variëren van, bijvoorbeeld, dat er niet naar je geluisterd wordt tijdens een vergadering tot het letterlijk omver gelopen worden, omdat men je niet ziet staan. Dit doet wat met je eigenwaarde. Je gaat twijfelen aan jezelf. Misschien trek je je wel terug, eet je de emotie weg. Of je wordt boos, zoekt de confrontatie, gaat in de verdediging. Er zijn vele reacties mogelijk. Helaas geven deze reactie niet wat je werkelijk verlangt, nl. gezien worden.

Wil je gezien worden? Zie dan jezelf!

Dit lees en hoor je in (zelfhulp)boeken, op social media, in trainingsprogamma’s etc.. Ik denk dat het waar is. Maar hoe doe je dat, jezelf zien?

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf accepteert. Na het accepteren van alle fijne en minder handige eigenschappen van jezelf, is het nodig om helemaal van jezelf te gaan houden. Als het ware verliefd te worden op jezelf.

Ik hoor je nu denken: “Dat klinkt allemaal wel mooi, maar hoe doe je dat dan? Als ik dat wist had ik dat allang gedaan hoor!”. Ik zal je hieronder een stap in de goede richting geven.

Waarom is het zo moeilijk onszelf te zien?

Vanuit de omgeving waarin we opgroeien, leren we allerlei waarden en normen. Met deze blauwdruk ga je als volwassene je eigen leven leiden. Je maakt kennis met de waarden en normen van de omgeving waar je in leeft, woont, werkt, liefhebt etc. en voegt deze toe aan de blauwdruk van je leven. Maar is er bij het maken van die blauwdruk gekeken of die waarden en normen wel echt bij jou passen? Of het ook wel jouw waarden en normen zijn? Meestal niet. De aangeleerde waarden en normen komen uit het ‘hoe-hoort-het’-systeem en zeggen niets over jou persoonlijk. Je leeft je leven volgens de verwachtingen van een ander.

Ga eerst jezelf leren kennen

Om jezelf te kunnen accepteren en van jezelf te houden, moet je jezelf eerst leren kennen. Ga op zoek naar wat voor jou belangrijk is. Wat zijn jouw waarden en normen? Waar sta jij achter, waar wil jij je mee verbinden? En wat schrap je liever uit je leven?

Dit kan je doen door het formuleren van jouw kernwaarden. Dat wat voor jou zo belangrijk is dat je je leven niet zou kunnen voorstellen als dat er niet is.

Voor mij is verbinding bijvoorbeeld een heel belangrijke kernwaarde. Zonder verbinding met mezelf en met de mensen om me heen, dichtbij en veraf, heeft het leven voor mij geen waarde. Misschien is verbinding voor jou ook wel een kernwaarde. Het kan voor jou echter iets anders betekenen dan voor mij. Daarom is het handig normen te formuleren. De normen die mijn kernwaarde verbinding inhoud geven zijn: respect, openheid en eerlijkheid, vertrouwen, integriteit. Als laatste stap kun je er nog een besluit aan verbinden. Zoals in mijn geval: ik ga met iedereen verbindingen aan vanuit vertrouwen, respect en integriteit en stel mezelf daarbij open en eerlijk op.

Leef je kernwaarden

Als je je kernwaarden weet, is het belangrijk daar ook naar te gaan leven. Je besluit helpt je daarbij. Als trouw voor jou heel belangrijk is, maar je gaat vreemd, dan matcht dat niet. Je leeft dan niet je kernwaarde trouw en geeft daarmee verkeerde signalen af aan jezelf en aan je omgeving over wie jij werkelijk bent en wat belangrijk is voor jou.

Als je wilt dat mensen je zien zoals je bent, zal je je ook moeten laten zien zoals je bent en leven naar wat jij belangrijk vindt in plaats van je aan te passen aan de waarden en normen van een ander. Doordat je je kernwaarden hebt onderzocht en weet waar jij waarde aan hecht, ben je jezelf gaan zien. Door je kernwaarden te leven in plaats van je aan te passen aan de waarden en normen van een ander, laat jij jezelf zien. En als jij jezelf laat zien, kan een ander jou ook zien.

Dit artikel is ook geplaatst op www.vrouwenpassie.nl

Mag ik je helpen?

Wil jij je kernwaarden ontdekken en echt je eigen leven gaan leiden? Vraag dan een gratis, korte online kennismakingssessie aan om te zien hoe ik je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *