Gelukkig zijn in een wereld die je overweldigt

Als hooggevoelig persoon heb ik veel andere (hoog)gevoelige mensen om mee heen. En bijna al die mensen hebben moeite zichzelf overeind te houden. Ze worden beïnvloed door alle prikkels die ze gedurende de dag tegenkomen. Niet alleen door wat ze zien, horen en ruiken, maar ook de energie en stemmingen van anderen voelen ze. Daardoor raken ze zichzelf nogal eens kwijt. En zijn ze doodmoe.

Soms wordt ze aangeraden zich af te schermen, zodat de prikkels minder binnen komen. Bijvoorbeeld door een scherm van glas of van rozen om je heen te zetten. Dat kan zeker helpen, maar blijft naar mijn idee symptoombestrijding. Je verhelpt je probleem hier niet echt mee.

Heb je wel eens een heftige storm gezien waarbij er een windhoos ontstond? Of een heuse tornado. Gelukkig komt het in Nederland nauwelijks voor, maar je hebt er vast wel een beeld bij.

Aan de buitenkant van de orkaan gaat het er heftig aan toe. Er is veel energie en beweging. Als je daar onverhoopt in terecht komt, heb je niet zoveel te vertellen. De orkaan bepaalt wat er met je gebeurt. Aan de binnenkant is het een heel ander verhaal. Daar heerst rust en kalmte. Daar merk je niet zoveel van de kracht van de orkaan.

Zie de buitenkant van de orkaan als de omgeving waar je in leeft, met alle prikkels die het afgeeft. Als je je daardoor laat meeslepen, raak je jezelf kwijt. De omgeving bepaalt. Dat is niet waar je wilt zijn.
Zorg ervoor dat jij het oog bent van de orkaan. Wordt de rust en kalmte. Vind je eigen kern, daar ligt jouw kracht.

Op onderzoek gaan naar wie je nu eigenlijk écht bent, is het mooiste wat je kan doen voor jezelf. En voor je omgeving. Ook jij, met al je gevoeligheden, hebt recht op een fijn en gelukkig leven. Dat geluk vind je echter niet in je buitenwereld, maar in jezelf. Pas als je weet wie je bent, wat jij belangrijk vindt in jouw leven en hoe je daarin de keuzes maakt die bij jou passen, dan pas kan je volledig in je kracht staan. Dan pas kan je het oog van de orkaan zijn. En dan pas kan je vorm geven aan een leven zoals jij wilt dat het is. En het geluk ervaren wat je verdient. Dan heeft de omgeving niet meer die (verwoestende) invloed op jou. Dan bepaal jij! Dan ben jij baas over je eigen leven.

In het oog van de orkaan heerst rust en kalmte.
Wees dat oog en laat je niet beïnvloeden
door de wereld om je heen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *